me as who I am

dalam hidup, xsemuanyer indah..
dalam suka, xsemuanyer bermakna..
dalam riang, xsemuanyer senang..
yang pasti, live your life fantastically

February 19, 2011

THERE’S AN ANGEL IN MY HEART..


annyeong..SheKazumi ni mida..

theme kali nieh pure sket k..tmbah jiwang2 sket..

there’s an angel in my heart..nieh lagu TeenTop yg latest xsilap aku. lagu nie psal laki yg puji girlfren dia rsanya..tpi xtau napa, bila aku dengar lagu nieh, ada sorang je manusia zaman nieh yang terlintas dlam kepala aku..dri dulu smpai skang, dia je la angel aku yg selalu ada, walau aku kat mna pon. kalo dia xde, aku xbleh bayang cmne dunia aku, cmne dri aku, cmne hari2 aku kat dunia nieh..sebab tu la ya Allah, pnjangkanlah umur dia sebab hamba xmampu lagi nak terima kehilangan dia..Amin.


masa nieh, angel aku tengah dok sorang2 kat umah, spend time mengajar budak2 mengaji al-quran sebab dia kata, budak2 tuh mengingatkan dia kat anak-anak dia msa kecik dulu. pastu, petang2 bila dia boring, sengaja pegi menyebokkan diri tolong orang wat kuih nak jual. sebab apa??sebab rumah tiap2 hari kosong, xdak sesapa nak bual ngan dia, nak gossip ngan dia, nk dengaq dia komplen sal politik, ekonomi. dah anak-anak xdak kan..skang, semua anak dia dah besar, dah jauh dri umah, dah jauh dri dia. tpi angel aku nieh xpenah anggap anak2 dia dah besar. ada je benda dia nak komplen sal anak dia. xpandai masak la, malas kemas umah la.. “cmne nak kawen nieh kak oii?? mna ada orang penah buat masak asam ayam??”.. “tengok seluar adik nieh. dok kat asrma xpenah gosok kot??pi ambik lekas, mai mama gosok..semua benda mama kena jaga..”


masa umo aku 6 tahun rsanya, angel aku nieh hilang temannya. mungkin orang tu dah xnak kawan ngan dia, atau maybe angel aku yg dah xbleh kawan ngan dia. msa tuh aku xtau apa2 lagi..aku xtau benda yang nama “hilang” tuh menyakitkan sangat sampai hati kita rsa nak hancur, sampai badan kita rsa lumpuh. mungkin sebab tu la aku fobia ngan “hilang” sampai skang. msa tu aku xtau cmne nak happykan angel aku sebab aku xtau pon kenapa dia sedih. aku plak sebok2 dok tanya mna kawan dia..bukannya nak pujuk ke apa ke..angel aku pon satu, bukannya dia nak bagitau dia sedih. xnak gitau pon xpe la. skurang2 nya menangis la..xpayah pendam dalam hati..tpi dia degil.hati keras sgat.xnak dengaq ckap oarng.xpenah setitik pon air mata dia jatuh depan aku..sampai aku tau yang aku skang nieh kepak kiri dia yang baru lepas dia hilang kepak yang lama..

tpi hati dia xdak la keras sgat. msa kepak dia yang sebelah kanan hilang, dia menangis sgat, dia sedih sgat..aku pon sedih gak msa tuh sebab aku tau kepak kanan tuh lagi penting dalam hidup dia dari aku..kepak kanan tu la yg bagi dia sokongan selama nieh, lagi lama dari aku. dia nangis, aku pn nangis..tpi aku tau aku xbleh nangis. aku plak yang akan protect dia pasni, mungkin mula2 aku xbiasa g sebab selama nieh pon, aku wat masalah dia yang selesaikan, aku wat sepah dia yang kemaskan, aku sedih dia yang pujukkan, aku panas dia yang sejukkan, aku makan dia yang masakkan, aku pakai baju dia yang belikan, aku jadik manusia dia yang usahakan,aku hidup dia yang lahirkan.


tapi biar aku yg ganti jadik kepak kanan dia sepanjang hidup aku. biar aku yang jadi semua benda yang dia nak aku jadi.biar aku yang jadik doktornya bila dia sakit, biar aku yang jadik kawannya bila dia boring, biar aku yang jadik adiknya sebab dia anak bongsu, biar aku yang teman dia bila nak gi serang umah tok penghulu, biar aku yang gelak bila dia sedih, biar aku yang nangis bila aku rindukan dia..


kadang2 aku terwonder2 gak la, smpi bila la angel aku nk dok sorang2??pasnie maybe aku pon perlukan orang nak protect aku sebab aku nak bagi angel aku long holiday, tanpa perlu risaukan aku, tanpa perlu nangis rindukan aku, tanpa perlu susahkan hati dia sebab aku..dan yang paling penting sekali, aku harap aku dapat bagitau dia tujuan dia hidup kat dunia nieh dah capai matlamatnya. mulai masa tuh yang akan tiba satu hari nanti, aku harap sangat akan ada seorang insan dalam dunia nieh yang mampu sayangkan angel aku nieh lebih dari aku dan adik aku sebab she’s worth to be loved..my lovely angel that always be and forever in this Big Girl’s heart..

January 23, 2011

C.T.S.S

Assalamualaikum..annyong hae saeyo..!!

mesti ada yang terwonder-wonder dpan lappy sal tajuk kat atas kan..??aku xnak gtau g..keep it as secret first..

sebelum aku tulis banyak-banyak, ingin diingatkan kepada sesiapa yang membaca bahawa ini adalah blog AKU, jadi ikut suka hati aku amenda yang aku nak tulis. kalo agak-agak akan terasa pas baca entry nieh, dinasihatkan supaya xpayah penat-penat baca. sebabnya takut-takut pas nieh ada yang benci aku dan ada yang merajuk. kang xpasal-pasal bertambah antifans aku..

kali nieh aku nak cakap sket sal benda yang kita dah anggap lumrah kat Malaysia, sebab dah terlampau banyak..isu couple!! kalo dalam Kamus Dewan, memang xkan jumpa istilah couple nieh..so, kita pakai istilah aku je la.couple nieh melibatkan dua orang, lumrahnya laki ngan perempuan yang ada feeling yang sama dan diorang saling mengakui feeling tu la..dan ditambah pula dengan usaha-usaha untuk menyuburkan feeling tersebut. kalo xpaham, sila rujuk Oxford k..tpi xsama istilahnya.

pendapat aku pasal couple nie memang xpenah berunah. aku xkata aku baik ke, amenda ke..cuma setiap orang boleh sampaikan pendapat diorang pasal sesuatu benda. xsalah pon benda tuh..

benda first yang aku rasa pasal couple nieh pelaburan yang berisiko..meh aku terangkan pehal ngan melabur plak kan..akupenah tanya kawan aku sorang nieh, laki la “pehal ko couple??memang target kawin ke apa?”..dia jawab ya..tpi aku nak tanya sesapa yang baca nieh, brapa ramai orang yang kawin ngan awek/balak yang diorang mesej tiap2 malam tuh? dan brapa ramai orang yang hidup bahagia pas diorang kawin?mesti ada yang jawab “ada..cuma ko je xtau”..betul. aku mengaku aku xtau. sebab selalunya reality depan aku, couple setahun dua da putus. alasan: dah xbleh nak faham diri masing-masing. jadi, aku nak tanya. cmna ngan masa, kredit, duit,air liur yang korang bazirkan masa couple? kiranya burn camtu je la pas break..lain la kalo da konfem akan kawin pas couple tuh. at least ada la keuntungan kat situ sket..ada 1 g alasan kalo break.. “dah xde jodoh, nak wat camne.” yang tu aku 100% setuju..cuma aku xpaham satu benda. kalo dah jodoh, kenapa xpecaya kat jodoh je. tunggu je la masa yang betul. insyaAllah, Allah akan temukan jodoh tu dengan kita..tpi ada plak yang menjawab.. “kita kena usaha untuk cari jodoh yang baik. xkan nak serahkan bulat2 dekat takdir kan?couple tuh sebagai usaha untuk mencari jodoh yang baik.”..eh..camtu plak dia belitkan fakta kan..aku nak tanya sket la, kitab mana yang state camtu? setau aku la, berdoa tu jalan nak ubah takdir kita..bukan semua takdir..yang ajal, maut, jodoh, pertemuan..takdir yang memang dah ditentukan..jadi, sila jangan berdoa SAHAJA untuk exam anda ye..sila usaha sekali..

yang tu satu. no dua plak..ada orang ingat dia couple kerana Allah..masyaAllah. nie citer zaman sekolah menengah dulu nieh. couple tuh da satu hal, dia cop pulak dengan nama Allah, sebab nak halalkan yang haram. masa zaman budak hingusan dulu boleh la aku percaya. siap ingat lagi “baiknya budak nieh. beriman betul dia”. mana xnya, yang couple tuh Ketua Biro Agama, yang tiap2 hari nagging kat kitorang yang “couple tu haram”. tiba-tiba bila dia couple, terus “couple tu halal”..bila pikir balik, rasa cam kena tipu hidup2..penah kawan aku gtau aku yang si lelaki nieh (AB selaku Ketua Biro Agama tuh) couple dengan perempuan nieh (aku namakan A je) sebab perempuan nieh selalu sebut nama Allah..katanya la..jadi sebab si AB nieh xnak laki lain ‘miliki’ perempuan nieh, dia terpaksa ‘ikat’ perempuan nieh ngan couple..kira macam memang dia konfem nak kawin ngan perempuan nieh la..sebab tu la couple kerana Allah..tpi yang menjadi masalahnya sebab penah satu hari tuh, kat depan surau, dia suruh aku pas surat kat si A nieh. tekejut aku..nak tolak pon aku hingusan g masa tuh..kutuk, maki, kritik pon aku wat underground jer..jadi, terpaksa la hamba menurut perintah..siap si AB nieh pesan g jangan bagitau sesapa..tapi aku bagitau kawan aku..kan xmemasal aku dapat dosa sebab merapatkan diorang ke pintu penzinaan..diingatkan, zina bukan perbuatan je k..moral value yang aku nak bagitau kat sini, kalo kita percaya kat jodoh dan kita berdoa kat Allah supaya temukan kita dengan orang yang kita suka, kan xdapat dosa tuh..tapi maybe masa tuh bebudak g kot. tengok orang lain couple, rasa cam ketinggalan jer kalo xcouple pastu join mesyuarat puji awek masing2 kan..

pastu, ada sket info kat kaum wanita yer..seperti mana yang anda tahu, Islam mengangkat tinggi maruah kaum wanita..hal ini ada kawan aku bagitau masa aku form 4 dulu..katanya, wanita yang menyimpan perasaan cinta kepada seorang lelaki tapi tidak meluahkannya kepada sesiapa kerana takutkan kemurkaan Allah akan dikurniakan tempat baginya di syurga Allah nanti..wanita ini adalah wanita yang berjaya mengatasi nafsunya dengan perasaan takutkan Allah..dan 1 lagi info bagaimana kita nak tahu jodoh kita dengan seseorang tuh..bagi wanita, tatkala kita memandang mata seseorang lelaki, hati kita akan bagitau “aku nak jadi pendampingnya di dunia dan akhirat”.mata lelaki tersebut akan sampaikan kepada si wanita perasaan cinta tanpa mulut perlu sebut dan wanita tu akan simpan perasaan tuh sampai waktu halalnya..romantik kan??tapi jangan tengok pic Xiah Junsu pastu kata “aku nak jadi pendampingnya”..memang melampaui batasan tuh..be real ok..cinta yang sejati tuh bermula dari pandangan pertama dan tiada tamat tempohnya..semoga kita sama-sama mendapat anugerah Allah yang satu nieh..

ok..hampir terlupa..maksud title tuh..aku cilok dari Fb kawan aku..Couple Trouble Single Simple..so, renung-renungkan dan selamat muhasabah diri..

-roger and out-

p/s: mereka sangka mereka bahagia dengan syurga sementara. mereka sangka mereka bahagia dengan cinta dunia..tapi mereka tidak sedar bahawa mereka adalh robot yang bernyawa..cmne syu, liya??sedap dari slide Sehak kan??

October 25, 2010

wo you hui ja!!!!

selamat ari isnin semua..nie kalo Kedah skang nie, msti aku da wat catwalk kat Pasar Hari Isnin dah nie..huhu..wo you hui ja!!


skang nieh mood nak balik rumah memang menbara-bara dalam ati aku, bagaikn bara-bara api barbeque FC2 sem lepas..walhalnyer, mggu depan da nak exam, satu habuk pon xbca g aku nieh, nk jwab exam menda..mggu nieh da study week tapi aku dah start study dah..study FB ngn study Youtube, download-mendownload..

kalo zman aku muda2 dlu, study week nieh la pling meriah skali. memang sesekor pulun baca buku Bio ngn Fizik xketinggalan Kimia yang mcam ensaiklopedia..tpi tuh zman muda2. skang da tua.nak tambah ilmu pon mlas, rsa mcm da tau semua..

tpi xper, jgn pikir study g. skang citer sal nak balik umah dlu. ckap psal umah, teringat la kenangan manis sbgai budak hingusan msa kecik2 dlu. memang manis dri lollipop n cotton candy..aku citer satu benda dlu k..nnt aku rjin citer sal benda len plak..

msa aku kecik dlu, sesi berada di umah bersama mak yang paling aku suka ialah sesi berkaraoke..memang excited gegiler. tpi bkan la karok lagu DBSK ke, SUJU ke xpon diki2 brat( sepatutnye dikir timur kan= KELANTAN). mak aku dlu dia suka lagu2 tradisional jer. terpaksa r aku ngn adik aku menadah telinga dengar dia nyanyi..xper r yang tuh..

yang xbestnyer, kitorang sekali diheret sama. memang berat mulut aku nak keluar satu2 ayat dlam lagu tuh..bkan takat menyanyi, siap wat gaya g. memang la dance lagu2 gituh xcomplex cam lagu Lucifer Shinee tapi malu kot nak wat..walopun aku kecik g tpi pride aku tinggi tau. xmacho r wat gaya bebudak..tpi demi mak aku yg ska wat perangai cam bebudak, aku layan jer..baikkan aku??

lagu yang paling aku xbleh lupa lagu 10 Budak Itam. xtau r bebudak skang tau ke x lagu tuh tpi msa aku muda2 dlu, lirik dia hujung lidah jer..sebab slalu kena nyanyi..lirik dia dah r panjang, byangkan la ko cerita psal adik beradik ko dri anak first sampai anak yang kesepuluh, macam hikayat dah..jap aku bagi lirik sekali, bleh r praktis nyanyi pasnie..kalo nk lagu download r sendiri..

Sepuluh Budak Hitam

Sepuluh budak hitam
Main tepi jalan
Satu kenalah langgar
Budak hitam tinggal sembilan


Sembilan budak hitam
Main di atas papan
Satu sudahlah jatuh
Budak hitam tinggal lapan

Lapan budak hitam
makan sangat gelojoh
Satu senak perutnya
kini tinggal tujuh

Tujuh budak
main pula tanam-tanam
Satu sudah lemas
tinggallah enam hey...


Enam budak hitam
Makan buah kurma
Satu tertelan biji
Budak hitam tinggallah lima


Lima budak hitam
Main lompat-lompat
Satu patah kakinya
Budak hitam tinggallah empat

Empat budak hitam
Main biji saga
Satu termasuk di hidungnya
Budak hitam tinggallah tiga


Tiga budak hitam
Usik orang tua
Satu kena belangkung
Budak hitam tinggallah dua


Dua budak hitam
main pula lempar batu
Satu jenduh kepalanya
kini tinggal satu

Satu budak hitam
sangat pula susah hati
Dia tak mahu makan
lalu mati hey...
Hey budak hitam... budak hitam... budak hitam


Haha..lawak kan lagu dia??first thing yang aku tanya mak aku pas dengar lagu nie “Mama, kenapa bebudak itam tuh cepat mati sangat, kena batu pon bleh mati”..haha..jendul2..adik aku plak “Mama, Siva (kawan dia) tuh budak itam ka?”..lagi bangang dari aku..memang speechless mak aku masa tuh..xsangka otak anak-anak dia cepat develop..


bila teringat balik semua nieh, memang rsa cm nak jdik bbebudak hingusan balik, walopun zaman kecomelan aku perit..


selain lagu, ma aku pon ska bersajak dlam umah..memang minat satera betol mak aku. patot anak dia terpaksa kerah kepala otak pikir jawapan ES..sajak nie memang aku xingat sangat, ingat depan2 jer..mak aku tengok dalam TV1 rsanyer sajak nieh, ada seorang budak pompuan comel bca, memang comel sesangat suara dia..


sya ada ibu,
ibu sya satu,
tpi pesanannyer..beribu-ribu..


aku ingt 3 ayat jer yang depan2 tuh..nak baca nie pon kena ada tonenyer, xbleh pakai bantai jer..nak tau tone, bagi CoolBlog Honey Dew kat aku bru aku bca kat korang..kehkeh..xder benda free kat dunia nieh der..


kengkadang aku pon heran kenapa mak aku suka wat benda2 cmnieh. aku tengok maklong aku xder pon dia deklamasi sajak depan sepupu aku..pelik2..tpi nak wat guane, layan jer..dah mak aku..maybe sebab pangai dia cam bebudak la aku selesa citer semua benda kat dia and senang jer nak ikot ckap dia..mama saya is THE BEST..EVER!!


dah siap entry nieh, rsa nak balik umah tuh lagi membuak-buak..tpi bila teringat pesanan mak aku minggu lepas “ Kak ada fail sem nieh, balik kampong kawen teros”..huhu..seram jer aku nak balik umah..

October 17, 2010

an online letter from me to.."DIA"

Dear 'awak',

sori sebab xpegi farewell utk awak..msa tuh mood sya swing sket. sya takot sya akn rosakkan farewell awak nnt. dsebabkan sya xsempat and xboleh nk gatu awk byk benda, sya decide nk ckap kt sni jer. xkesah la awk tau ke tidak, bca ke tidak..yg penting, sya xnak simpan utk sya sorang jer..


first thing yang saya nak cakap kat awak..terima kasih bebanyak sebab stay ngan kitorang untuk satu tahun stengah yang penuh ngan happiness and also, sadness..saya tahu awak memang berusaha dan bertahan melawan penyakit awak..walopun muka awak pucat, walopun awak slalu kena jumpa ngan lecturer, walopun banyak benda yang awak kena tempuh, awak still nak go on..saya kagum sangat dengan awak. kitakan family and kitorang akan terus support awak, walopun fizikal awak xder kat sini..sebab apa? sebab..kitakan family..


saya ingat g masa kita baru-baru masuk..terus-terang kelas kita masa tuh mcam perang dunia..berpuak-puak. ada puak utara, ada puak timur.puak neutral pon ada..saya msa tuh memang asyik xpuas ati jer ngan kak dell, cik azie, najwa ngan kak diba. asyik cari pasal jer..awak plak masa tuh sangat pendiam, sya nak tegur pon takut. xpon maybe awak pon xnak ditegur oleh saya kan?xper, saya pham..sya pon ngeri ngan diri sendiri msa tuh. and sya xtau la awak ada masalah ngan roommate awak x msa tuh..tapi siapa yang kisah kan?kita dah rapat, dah xgaduh, da bleh terima kelebihan dan kekurangan masing-masing..sebab apa? sebab.. kitakan family..


masa sem 2 lagi best..best sangat..kelas yang paling best dalam hidup saya.kelas kita memang dah jadi tersangat akrab dan rapat. tambah pulak bila kita kena perform untuk drama Macbeth..semua orang macam bersungguh giler. awak plak kena uruskan sound untuk drama kita..sebab sound awak la, sebab lagu-lagu yang awak pilih la, Macbeth Mafia Version kita meletop. Miss Nenny pon suka sangat. tpi..time nieh la awak start sakit2..mula2 kitorang ingatkan awak sakit biasa jer. sebab xmakan sayur..sebab tuh la kitorang paksa awak makan sayur. bukannya niat nak menyeksa awak ke apa..kitorang nak tengok awak sihat. masa kelas dah xyah ulang-alik g toilet dah.gpon toiletkan jauh..kitorang kesiankan awak..sebab apa? sebab..kitakan family..


masa nak perform Macbeth, tetiba madam yang sorang nieh kata, semua orang kena perform, semua orang kena ada dialog. spa yang xde, markah dia kena potong..semua orang cuak masa tuh. semua orang pikir camne nak masukkan awak. sebab sebelum nieh, Miss Nenny cakap, kalo yang jaga sound xleh berlakon. kalo dia berlakon, sapa nak uruskan sound..tetiba plak madam tuh cakap camtu.tpi awak kata “xper, sya xnak masuk. sya nak uruskan sound jugak. kita mesti perform yang terbaik”..awak tau x, msa tuh sya rsa mcam nak nangis n mcam nak bunuh jer madam tuh..kesian kat kita semua kan..dah la kita punye preparation makan msa banyak giler. tetiba jer dia cakap cmtuh..memang nak cari musuh..nasib baik la kita punye Macbeth best sangat. semua orang happy. semua orang dpat markah yang sepatutnya. kita hebatkan? kalo kita bersungguh je, semua benda akan menjadi. sebab apa? sebab..kitakan family..


tapi, bila masuk sem 3, kita dah kena pecah kelas. primary and secondary..bru jer nak happy ngan kelas dan kena pecah plak. yang sedihnyer, awak, pawajia, kak dell ngan najwa kena pegi secondary. sedihnya kita semua masa tuh..pastu, nnti korang semua kena g UPM..bencinya bila pikir pasal tuh..kalo bleh, biar la semua TESL 1 pegi secondary and TESL 2 dok jerk at primary..janji kita xkena pisah..yang sedihnya, dlam kelas secondary tuh, korang 4 orang jer yang dari TESL 2..mesti xselesa kan.walopun diorang cakap kita 1 TESLian tapi hakikatnya bukan macam t upon..sya tau kelas sekarang xsma mcam kelas dulu..dah la korang kena teruk ngan madam yang mengajar ES tuh..satu lagi yang paling xbest, bila korang pegi secondary, hubungan kita mcam dah renggang..korang sebok, kitorang pon sebok..bila korang balik dari UPM nanti, mesti lagi renggang punya..


baru-baru nieh, sya dapat tau yang awak mungkin kena postpone study awak, maybe awak kena join junior. diorang cakap penyakit awak makin serius. awak selalu pitam, selalu kena stay kat hospital. otak awak maybe akan shutdown xmenentu. diorang kata awak xnak bagitau apa penyakit awak sebenarnya. xpe la..maybe awak xnak kitorang risau kot. msa tuh walopun sedih tapi sya rasa happy jugak la. kalo awak join junior, maksudnya awak xpyah pegi UPM. boleh la awak stay ngan kitorang kat sini dlam 4 tahun nieh. boleh la kita g piknik ke, barbeque lagi ke..macam sem lepas. rupanya ada jugak hikmah dalam ujian yang ALLAH bagi..alhamdulillah!! tpi tetiba jer diorang kata, awak maybe kena pindah ke maktab lain, yang lagi dekat dengan umah awak..kiranya lagi cepat la awak tinggalkan kitorang..tpi sya expect lain, bukan yang nieh..sya expect awak akan stay kat sni, smpi kita graduate walopun kitorang akan graduate dlu..at least, bila awak stay kat sni, awak bleh la melwat kelas kitorang g, kalo laptop sya wat masalah, awak ada untuk betulkan, xpon awak sruh buang jer dlam sungai..tpi selalunya, apa jenis masalah pon awak bleh betulkan..hebatkan awak??


tapi, macam mana pon, apa yang ALLAH tentukan adalah yang terbaik buat kita, walopun memang pedih untuk kita terima. walopun kita xrapat sangat tapi awak masih slah seorang kawan sya kat sni. dlam game puzzle kengkawan sya, awak masih mewakili slah satu puzzle. tanpa awak, puzzle tuh xkan lengkap..tpi xsemestinya awak xder kat sni, awak xde langsung. dlam memori kitorang, awak akan tetap ada dengan Po-oh awak, dengan slide show yang berpusing-pusing..maafkan sya sebab sya tahu sya ada buat salah kat awak. sya xnak state apa salah sya kat sni. kalo awak dapat ingat, maafkan saya bebanyak.. sya akan cuba perbetulkan diri sya untuk jadi yang lebih baik. untuk awak, sya doakan semoga awak cepat sembuh, semoga awak berada dalam keredhaan-Nya dan semoga awak tabah menghadapi takdir. apa-apa pon, awak kena ingat yang kitorang akan sentiasa ingatkan awak. sebab apa??sebab...KITAKAN FAMILY!!


p/s: awk akan tetap jdik 'adik' sya yg paling comel n selalu gelak walopun lawak sya tahap bodoh punyer..mkasih bebyk k!!

October 2, 2010

pasai pe asyik gaduh je?????




asslamualaikum n slamat pagi..pagi??hehe..rni bersamaan ari ahad bersamaan cuti se'Johor' tpi aku bgun awal pagi (sbb smlam kol 8 da tido)..bangga ngn dri aku.di saat smua org tgah membuat senman horizontal di ats katil, aku plak dok belek muka Sally berserta roti gardenia kismis n nescafe pnas di tepi aku..


rini rsa cm nk tulis sal someting yg bri jdik smlam..xtau la aku nk komen cmner sbb aku xtau benda sbenaq n pling penting, 2 orang yg berperang tuh aku syang, sorg cm adik aku, sorg g aku nk protect dia..pening2..

stelah dikaji n disoal selidik (tnya org yg tau), diorg gaduh sal stu benda yg da lma jadik tpi memasing pendamkan bnda tuh n citer kat org lain. n then, benda nieh mkin merebak dri mlut ke mlut n 2 2 ekor mletop..cm tu la kot yg jdiknyer..


yg si lelaki nieh mmg aku xpenah tgok dia mrah cmnie sbelom nieh. mmg terkejut beruk time dia mrah2 cmtuh..smpai aku bleh ingat diorg tengah berlakon time tuh..


yg si pompuan nieh plak, dia nieh mmang style tenang n kool jer slalunyer, pyah nk tengok muka dia tegang or berkerut..msa diorg gaduh pon dia xemo cm si lelaki tdi..tpi aku tau, dia mmg menahan giler. n yg aku plg sure sal dia nieh, dia xkan cri gadoh n akn defend hak dia kalo dia xsalah..


so, aku mmg xbleh nk sbelah mna2 pihak, xbleh nk ckap sapa slah n sapa betol. tpi yang aku bleh komen, diorang nieh xbleh nk mnerima kekurangan masing2..n code diorg mmg xmatch..nasihat aku kat 2 org nieh, 'keep away from each other' or 'fully accept each other'..yg tuh jer..p/s: aku terdengaq komen dri kengkawan aku, diorg nieh ada 'love-hate relationship'..xtau la!!

July 16, 2010

aku dulu vs aku sekarang..!!

assalamualaikum..sekarang jam kat Sally(laptop) aku dah menunjukkan pukul 1.11 am 17/07/2010..aku pon tak tau pasal pa mata aku xboleh pejam g walopun rsa berat nakbuka..maybe sebab da 'rehat' lama sangat petang tdi..


berseorangan di dalam bilik malam nieh..roomate aku g program anak angkat kat Felda manantah..maybe dia pon sekarang tengah berperang ngan nyamuk..konfem tak tido dia malam nieh..



sebenarnya, aku memang xtau nak wat memalam buta camnie sbb selalunya orang yang normal2 da tido da..kalo yang beriman sket, da bangon wat tahajjud, ke, taubat ke..mau yang lagisoleh, sambung qiamullai teros..



ingat nak baca blog Zackzukhairi tapi dah dia plak tulis entry pasal hantu apa ntah..siap letakgambaq g..terus aku pangkah..cari pasal memalam cmnie..da tido sorang..


yang so, setelah pikir punya lama, aku decide nak flash balik zaman kanak-kanak aku..maybe banyakaku da lupa, maybe banyak yang da berubah..smbil2 ingt tuh, bleh la wat perbezaan ataukata omputihnyer, compare and contrast..apply sket English Studies dalam nieh..credit to Miss Nenny..luv u!!


kalo la sesapa yang terbaca entry nieh n nak wat survey pasal aku kat Temenggong Ibrahim,silakan la sangat tapi yang konfem korang akan dengaq ialah:


sheila/harabuji = macho..!!gentleman..kalo dia lelaki, mmg idaman wanita la..

weh, ko nieh lembut sket bleh x??jalan ganas giler..ko tuh pompuan, bukannya laki..


yang tuh dari kengkawan yang pompuan la kan..terutamanya peminat setia aku, Pia Si Comel..

kalo dari laki plak:

weh sheila, ko nie dulu tomboy ke??ganas semacam aku tengok..

ok..tettt!!takat tu je k..kan terbongkar semua rahsia2 sulit aku..soklan aku nie tomboy ke dulu dah banyak kali aku dengaq kot..sampai tak larat dengaq..jawapannyer???tafsir2 la sendiri k..wat soklan KBKK sket!!


kat sini, aku da dapat detect satu beza besar antara aku sekarang ngan aku masa kecik..


aku ingat g, msa aku kecik dolu2, mmg muka aku je yang kena buli..tak kira la dari sudut fizikal ke mental!!kalo fizikal, contohnyer tengah2 main 'tuju kasut', selamba badak sesedap rasa Maggi diorang tolak aku..terus tersungkur atas batu, berdarah tapak tangan nagn siku..menangis!!


mental plak, kalo main game yang kena ada team, mesti aku akan di'reject' awal2 g..sbb apa??sebab diorang kata aku lembut, lari xlaju..mesti diorang kalah punya!!kengkadang tuh terpaksa jugak diorang bagi aku masuk team diorang..sebab aku pi mengadu kat Maklong aku..pstu kalo kalah walopun bukan sebab aku, mesti muka nie je yang kena..kesian aku!!


sebab tiap kali kena buli, mesti aku meraung panggil mak aku.."MAMA, tengok depa nieh"!!..tu la ayat yang paling common aku sebut..maybe sebab tuh diorang/kengkwan/sepupu aku asyik buli aku..sbb suara aku meraung panggil mak aku sedap sangat kot..aku tau!!


memang sadis betul hidup aku masa kecik..tak sempat nak enjoy jadik budak-budak comel..menitik-nitik air mata aku atas meja masa tulis entry nieh..


kat sini bleh selit g satu soklan KBKK??bagaimana ataupon macam mana dari seorang budak yang lembut boleh jadik seorang perempuan yang macho sekarang nieh??tpi sebelum tuh, harap slepas sesapa baca entry nieh especially kengkawan aku kat kampus nieh, jangan ungkit apa2 kat depan aku k..kat sini jer aku kongsi!!


first thing yang buat aku berubah, sebab adik aku..


beza umur aku ngan adik aku just 4 tahun jer..sekarang aku 19, mknanya dia umur 15 tahun..adik aku nieh memang pampered gegila punya..takdak manusia se'pampered' dia..by the way, adik aku nieh laki tau..

waktu tuh, masa kitorang da masuk sekolah rendah, adik aku darjah satu, aku darjah lima.aku nieh memang risau sangat dia kena buli ngan bebudak yang lagi besaq dari dia.dah la dia tu pon sama je ngan aku..kalo kena marah sket, menangis!kena buli sket, menangis..mmg xtau nak defend diri sendiri..


sebab tu la aku terpaksa defend dia..aku ingat g, masa aku darjah satu, ada sorang budak laki nieh asyik tarik tudung aku, sepak aku..mmg aku mengadu kat mak aku la.pstu kebetulan plak, mak dia tuh kwan mak aku..pastu mak aku bagitau mak dia yang dia asyik buli aku..aku taktau mak dia buat apa kat dia tapi yang konfemnya, mmg tak berkesan satu sen pon..lagi teruk ada la aku kena buli lepas tuh..


pastu, bila adik aku masuk darjah satu, sekali ngan adik aku dia buli..memang aku naik angin gegila r..kumpul 2 3 orang geng aku, pstu p serang dia..makan penyepak gak la budak tu ngan aku..pastu bukannya dia tak kaco dah, kaco jugak tapi mengata dari jauh gak la..tak berani nak wat depan2 dah..


maybe start dari situ kot, aku jadik 'keras' sket..keras kepala, keras hati..naik sekolah menengah, da terbawak-bawak ngan imej keras tuh..tmbahan, mulut pedas..yang nieh sebab terpengaruh ngan kwan aku, selalu join dia maki orang..

sampai la masuk MRSM, memang xdapat diselamatkan dah..semua budak laki aku kutuk!!sebab aku penah terdengaq diorang dok mengutuk geng aku..apa g??kutuk belakang balik..


dan sekarang, kat Temenggong Ibrahim, still ada few things yang memerlukan 'komen' aku..tapi lebih bertapis kot sekarang nieh..


insyaAllah, tahun depan da masuk 20 tahun..perangai pon akan mature sket kot, xla childish sangat dah..insyaAllah!!


doa-doakan aku berubah jadik manusia normal..mekasih bebanyak!!